A-vitamin
Szerepe:
Részt vesz a normális látás fenntartásában, a hámsejtek (bőr, légutak, gyomor, bélcsatorna) védelmében, véd a fertőzések ellen.
Fő forrása:
Vitamin formájában a halmáj-olajok, marhamáj, tojássárgája, vaj és a tejszín tartalmazza. Kation formájában (a bélben alakulnak A-vitaminná) tartalmazza: sárgarépa, sütőtök, paraj, sóska, paradicsom, cékla, kelkáposzta, zöldborsó, zöldbab, petrezselyem, zeller, barack, csipkebogyó, sárgadinnye. Mivel vízben oldódik a felszívódásához zsiradék szükséges. A főzelékeket érdemes olajjal készíteni, a zöldségeket pedig vajas kenyérrel enni.
Hiánya:
Szürkületi vakságot, sőt teljes vakságot okozhat Többlete: - az sem jó, ha túl sok jut szervezetünkbe, mert az fej és izületi fájáshoz, bőrhámláshoz, a lép és a vesék megnagyobbodásához vezet.
Ajánlott napi mennyiség: 900 mikrogramm
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése